Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır? Öncelikle Tüketici Hakem Heyeti Nedir? Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak hedefiyle yapılan hakem heyetini ifade etmektedir.

Tüketici İşlemi Nedir?

Mal ya da hizmet piyasalarında kamu tüzel şahıslari de dâhil olmak üzere ticari ya da mesleki amaçlarla hareket eden ya da onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek ya da tüzel şahıslar ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve aynısı sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemidir.

Tüketici Hakem Heyeti Sınırı Ne Kadardır?

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda uygulanan parasal sınırlar 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılmıştır.

Buna göre, gelecek yıl Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda;

2020 yılı için değeri 6.920 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyeti, büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 TL ile 10,390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır.

Tüketici Hakem Heyeti Ne Zaman Karar Verir?

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğine göre; Tüketici hakem heyetine oluşturulan müracaatlar, müracaat tarih ve sırasına göre en geç altı ay içerisinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan müracaatnun niteliği, müracaat konusu, mal ya da hizmetin özelliği gibi hususlar öneme alınarak, karar zamanı en çok altı ay daha uzatılabilir.

Tüketici Hakem Heyetlerine Nasıl Başvuru Yapabilirim?

Bildiğiniz üzere eskiden Tüketici Hakem heyetlerine başvurmak için büyük çaba gerekiyordu. Zira dilekçe yazmak ve başvuruyu takip etmek herkes için kolay değildi. Ancak tüketici hakem heyetlerine başvurular artık www.turkiye.gov.tr üzerinden yapılabilmektedir.

TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Ticaret Bakanlığı- Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemine başvurarak işleminizi online olarak yapabilir ve takip edebilirsiniz.

Uygulamaya git dediğinizde sizi https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr/home/Dashboard sayfasına yönlendirecektir.

Tüketici Başvuruları yazısını tıkladığınızda ise karşınıza başvurunuzu yapacağınız sayfa olan aşağıdaki ekran gelecektir.

Şikayet edeceğiniz şirketin unvanı, vergi numarası gibi bilgileri doldurup, sonrasında il ve ilçe bilgilerini doldurduktan sonra fatura tarihi, fatura numarası, uyuşmazlık tutarı ve talebinizin girilmesi gerekmektedir.

Bu işlemlerden şayet elinizde söz konusu belge ve bilgilere ilişkin dokümanlar var ise bunları yüklemeniz istenecektir. Daha sonra başvurunuz alınmış ve ilgili tüketici hakem heyetine yönlendirilmiş olacaktır. Ve aynı sayfada şikayet sürecini takip edebileceğiniz bir ekran mevcuttur. Böylece başvuru sürecinizin hangi aşamada olduğunu takip edebileceksiniz.

NOT: Şikayetin konusu kısmına kanuni terimler yazmak zorunda değilsiniz. Şikayetinizin ne olduğun kanıtları ile birlikte anlatmanız heyet için yeterli olacaktır. Zira sizin gönderdiğiniz bilgileri ilgili firmaya göndererek savunma isteyecek ve kararı ona göre verecektir.

Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvuru Yapılır?

Örneğin: Çektiğiniz krediden alınan “kredi tahsis ücreti” veya “kredi masrafı” adı altında alınmış/kesilmiş olan paraların iadesini talep ediyorum gibi.

Ayrıca Bankaların kredilerden almış olduğu masrafların iadesi amacıyla yazmış olduğumuz Banka Kredi Dosya Masraflarının İadesi isimli yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.