Kedilerde Astım

Kedilerde Astım! İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da astım rahatsızlığı görülmektedir. Kediniz astım hamleyi geçiriyorsa akciğerlerindeki minik hava yolları genişler ve daralır, soluk alamaz vaziyete kazanç. Solunum kasveti yaşayan kedilerde astım hamleyi suratından birkaç dakikada vefat reelleşebilir. Hafif bir öksürükle başlayan ama rehabilitasyon edilmezse kronik astıma dönen bir rahatsızlıktır. Kediniz öksürmeye başladığı andan itibaren hemen baytara götürmelisiniz. Baytar hakimiyetinde olan kediniz güvende demektir.

Kedinizin astım olup olmadığını kavramanın yolları

– Hırıltı soluk alma

– Sürekli öksürük

– Egzersiz yapıldığında soluk soluğa kalma

– Mukuslu salya salgılama

– Eforsuzluk ve yorgunluk hali

– Soluk alırken zorlanma ve kesik kesik soluk alıp verme

Kedilerde astım öksürükle başlayan alerjik bronşit neticesinde büyümektedir. Alerjik bronşit, kedinizin akciğerindeki solunum yollarının iltihaplanması ve bağışıklığının düşmesinden kaynaklanır. Kediniz bronşit olduğu andan itibaren baytar gözetimini yakalanır ve rehabilitasyon edilirse astıma dönüşmeyebilir. Astım olmadan kediniz için tüm sıhhat tedbirlerini almalısınız. Astım olduğunda da zorunlu rehabilitasyonları aksatmamalısınız.Canlıların yaşamda kalabilmesi için esas kaynak soluktur. Soluk alamaz vaziyete gelen canlıların hayata tutunması çok güçleşir.

Astım hamlesinin çoğalmasına neden olabilecek vaziyetler

– polenler

– rutubet ve küfler

– kedi kumundaki toz ve kokular

– sigara dumanları

– parfüm, sprey ve oda kokuları

– yiyeceklerdeki alerjen maddeler

– kalp rahatsızlıkları ve kalp yetmezliği

– konuttaki pislik, toz ve kokular

– asalaklar ve sivrisinek gibi hayvanların hasarlı tesirleri

– fazla stres ve sıkıntılılık

– kiloluluk ve yaşlılık

– akciğer kanseri ve urlar

– öbür ehemmiyetli hastalıklar

Alerjiler ile astımın ilişkisi göz arkasını edilemez düzeydedir.Çevreyi pisleyen maddelere, kokulara ve polenlere karşı alerjisi olan hayvanlarda astımın görülme tehlikeyi daha fazladır. Alerjisi olan gidişatla karşı karşıya kalan kediniz astıma yatkın olur. Kedilerde astım iki ile sekiz yaşları arasında görülür ve dişi kedilerde astım oranı daha fazladır. Irk karışımlarıyla oluşan kedilerde de astım tehlikeyi daha fazladır.

Kedilerde Astım
Kedilerde Astım

Kedinizin astım olduğunu düşünüyorsanız hemen veterinerinize müracaat etmelisiniz. Baytar tetkik edip, bir çok test uygular ve hastalığını teşhis eder. Baytara sizin vereceğiniz bilgiler de çok ehemmiyetlidir. Kedinizi en iyi tanıyan siz olacağınızdan dikkatinizi sürükleyen bilgileri geç kalmadan doktorla paylaşmalısınız. Astım ilerledikçe kedinizin vaziyeti daha güç bir hale girer ve soluksuz dahi kalabilir.

Astım için kullanılabilecek bütün bir rehabilitasyon usulü yoktur. Astımdan tamamen kurtulmak olası değildir. Kedinizin astımını idaremek ve emin seyirde yönet etmek için muhtelif usuller vardır. Soluk almasını tertip edecek, hava yollarını kalemtıraş, saldırı geçirmesini önleyecek rehabilitasyonlar olasıdır. Kedinizin bedeninin bağışıklığını artırıcı ilaçlar ile astımı hafifletecek soluk açıcı havalar onun için yararlı olacaktır.

Kedilerde astım gelişimini önlemenin yolları

Kedinizi kesintisiz baytar muayenesini meblağsanız negatif vaziyetlerle karşılaşmazsınız. Evcil hayvanınızın öksürüğünü artıran ve astıma doğru çeken sebepleri iyi tespit etmelisiniz. Kedinizi stresten uzak tutarak astım atklarının önüne geçebilirsiniz. Yuvasında ve eşyalarında farklılık yapmayın ve gereksinimlerini emin zamanlarda gideriniz. Stresli ve tedirgin civarlardaki kedilerde astım nöbetleri çoğalmaktadır.

Kedinizin yakınında parfüm, oda kokusu ve spreyler kullanmayınız. Konutunuzda çok fazla pislik, toz ve koku bulundurmayın ve pakliğine ehemmiyet gösteriniz. Kuru havalarda ıslatıcı kullanmak kedinizin solunum yolları için iyi gelecektir. Kedinizin ağırlığını emin seviyede tutun ve günlük etkinliklerine umursayınız. Hareketsiz kaldıkça kilo alan kediniz soluk darlığı sürükleyebilir ve bu gidişatta astımını tetikleyebilir.

Unutulmamalıdır ki insanlar da hayvanlar da hasarlı maddelerden uzak yakalanmalıdır. Sigara içerken etrafınızı buna maruz vazgeçmekten sakınınız. Astımı olan canlıların da aynı havayı soluduğunu unutmayın  ve onlara da hayat alanı tanıyın.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.