Evrenin En Soğuk Yeri Neresidir?

Evrenin En Soğuk Yeri Neresidir? Güneş sistemimizden kabaca 5.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Bumerang Bulutsusu, 1 Kelvin (-272 °C veya -460 °F) sıcaklığa sahiptir ve bu da onu insanlığın keşfettiği evrendeki en soğuk yer yapar.

İlk olarak 1995’te Şili’deki gökbilimciler tarafından bulundu, o zamandan beri onun hakkında oldukça fazla şey öğrendik. Bumerang Bulutsusu, alışılmadık derecede hızlı genişlemesi nedeniyle çok soğuk sıcaklıklara ulaşan genç bir gezegenimsi bulutsudur.

Hubble Uzay Teleskobu görüntüsü, Bumerang Bulutsusu olarak bilinen genç bir gezegenimsi bulutsuyu göstermektedir. Erboğa (Centaurus) takımyıldızında, Dünya’dan 5000 ışık yılı uzaklıkta. Parlak, merkezi bir yıldızın çevresinde gezegenimsi bulutsular, yaşamının son evrelerinde oluşur.

Bumerang Bulutsusu, Evrenin tuhaf yerlerinden biridir. 1995 yılında, gökbilimciler Sahai ve Nyman, Şili’deki 15 metrelik İsveç ESO Milimetre-altı Teleskopu’nu kullanarak, buranın Evrende şimdiye kadar bulunan en soğuk yer olduğunu ortaya çıkardı. -272°C sıcaklıkta mutlak sıfırdan (tüm sıcaklıklar için en düşük sınır) yalnızca bir derece daha sıcaktır.

Big Bang’den gelen -270°C’lik arka plan ışıması bile bu nebuladan daha sıcak. Şimdiye kadar bulunan ve arka plan radyasyonundan daha düşük bir sıcaklığa sahip olan tek nesnedir.

Keith Taylor ve Mike Scarrott, 1980 yılında Avustralya’da yer tabanlı büyük bir teleskopla gözlemledikten sonra buna Bumerang Bulutsusu adını verdiler. Yalnızca Hubble’ın ortaya çıkarabileceği ayrıntıyı göremeyen gökbilimciler, bulutsunun loblarında bumerang gibi kavisli bir şekil düşündüren yalnızca hafif bir asimetri gördüler.

Yüksek çözünürlüklü Hubble görüntüleri, daha iyi bir ismin belki de ‘Papyon Bulutsusu’ olabileceğini gösteriyor.

Evrenin En Soğuk Yeri Neresidir?
Evrenin En Soğuk Yeri Neresidir?

Hubble, Bumerang’ın görüntüsünü 1998’de çekti. Görüntü, bulutsunun pürüzsüz “papyon” loblarının dağınık gazının içine gömülü soluk yaylar ve hayaletimsi iplikler gösteriyor. Bu bulutsunun dağınık papyon şekli, onu normalde gazda üflenmiş ‘kabarcıklara’ benzeyen loblara sahip olan diğer gözlemlenen gezegenimsi bulutsulardan oldukça farklı kılıyor.

Ancak Bumerang Bulutsusu o kadar genç ki, bu yapıları geliştirmek için zaman bulamamış olabilir. Gezegenimsi bulutsuların neden bu kadar çok farklı şekle sahip olduğu hala bir sır.

Bumerang’ın genel papyon şekli, ölmekte olan merkez yıldızdan aşırı soğuk gaz püskürten saatte 500.000 kilometrelik çok şiddetli bir rüzgâr tarafından yaratılmış gibi görünüyor. Yıldız, 1500 yıldır her yıl güneş kütlesinin binde biri kadar malzeme kaybediyor.

Bu, diğer benzer nesnelerden 10-100 kat daha fazladır. Bulutsunun hızlı genişlemesi, onun Evrendeki bilinen en soğuk bölge olmasını sağlamıştır.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.