Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar Bozukluk Nedir? Bipolar Bozukluk Belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk, aşırı duygudurum bozuklukları dönemleri (daha çok epizodlar olarak bilinir) ile tanımlanan bir zihinsel sağlık durumudur. Bipolar kişinin ruh halini, düşüncelerini ve davranışlarını etkiler.
İki ana tip bipolar bozukluk vardır: bipolar I ve bipolar II. Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına göre, bipolar I bozukluk şiddetli mani ve sıklıkla depresyon dönemlerini içerir. Bipolar II bozukluğu, hipomani adı verilen daha az şiddetli bir mani biçimini içerir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar bozukluğun iki tipinde mani söz konusu olduğunda büyük farka rağmen, semptomlarda epeyce benzerlikler vardır.
Depresif Dönemler
Bipolar I bozuklukta genellikle majör bir depresif dönem (bir veya daha fazla) meydana gelir, ancak bu gerekli değildir. Bipolar II bozukluğu, bir veya daha fazla majör depresif atak içerir. Bir majör depresif dönemde ortaya çıkan yaygın belirtiler şunlardır:
- Uykusuzluk veya hipersomnia
- Açıklanamayan veya kontrol edilemeyen ağlama
- Şiddetli yorgunluk
- Ötimi sırasında hastanın zevk aldığı şeylere karşı ilgi kaybı
- Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
Mani
Manik dönemler en az yedi gün sürer. Manik dönem yaşayan bir kişi şunları yaşayabilir: 3
- Öfori duyguları
- Daha az uyku ihtiyacı
- Artan cinsel istek
- Halüsinasyonlar veya sanrılar
- Enerjide belirgin artış
Bir manik dönem sırasında, bireyler riskli veya pervasız davranışlarda bulunabilirler. Örneğin, birisi riskli cinsel davranışlarda bulunabilir, aşırı miktarda para harcayabilir veya fevri kararlar verebilir.
Mani yaşamanın otomatik olarak bir kişinin şiddetli veya tehlikeli olacağı anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir.
Hipomani
Hipomanik dönem yaşayan bir kişi benzer semptomlar yaşayabilir, ancak işlevleri belirgin şekilde bozulmayacaktır. Bipolar II ile ilişkili hipomani yaşayan birçok kişi, artan enerjinin ve uyku ihtiyacının azalmasının tadını çıkarır.
Bir hipomani epizodu, bir kişinin hastaneye kaldırılmasını gerektirecek bir noktaya yükselmez; bu, mani yaşayan bir kişide meydana gelebilir – özellikle de başkaları ve/veya kendileri için tehlike oluşturuyorsa.
Nedenler
Bipolar bozukluğun kesin nedeni belirsizliğini koruyor olsa da genetiğin önemli bir rol oynadığına inanılıyor. Bu, kısmen, birinin veya her ikisinin de bipolar I teşhisine sahip olduğu ikizler üzerinde yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Tek yumurta ikizlerinin (aynı gen setlerine sahip olanlar) %40’ında, her iki ikizin de çift yumurta ikizlerinin (aynı genlerin tümünü paylaşmayan) %10’dan daha azına kıyasla bipolar olduğu bulundu.
Katkıda bulunan diğer faktörler arasında bir kişinin beyin devresindeki anormallikler, nörotransmiterlerdeki düzensizlikler ve çocukluk çağı travması veya istismarı gibi çevresel faktörler bulunur.
Teşhis
Bir ruh sağlığı klinisyeni bipolar bozukluğu teşhis ederken (türü ne olursa olsun), şizoaffektif bozukluk, şizofreni, sanrılı bozukluk veya şizofreniform bozukluk gibi benzer semptomları paylaşabilecek diğer hastalıkları ekarte etmelidir.
Bipolar bozukluk, kan testi, röntgen veya fizik muayenenin kesin tanı sağlayabileceği diğer hastalıklar gibi teşhis edilemez. Tanı, bir kişinin bipolar olarak kabul edilmesi için karşılaması gereken bir dizi kritere dayanmaktadır.
Bilgilendirilmiş bir teşhis, muhtemelen bipolar semptomlara diğer fiziksel katkıları dışlamak için spesifik testleri içerecektir. Bu, bir ilaç taraması, görüntüleme testleri (beynin BT taraması veya MRI’sı), elektroensefalogram (EEG) ve tam bir tanısal kan testi pilini içerebilir. Doktorunuz ayrıca size sorular soracaktır ve bir teşhisi doğrulamak ve sizin için doğru tedavi planını bulmak için sağlık ekibinizle yakın çalışmak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.
Bipolar Bozukluk Tedavi
Bipolar I bozukluğunun tedavisi oldukça bireyseldir ve bir kişinin yaşayabileceği semptomların türlerine ve şiddetine bağlıdır.
Ruh hali stabilizatörleri, tedavi sürecinin özüdür ve genellikle aşağıdakiler gibi diğer ajanlar kullanılır:
- Lityum gibi bir duygudurum düzenleyici
- Ruh hali değişimlerini stabilize etmek için antikonvülsanlar
- Sanrılar ve halüsinasyonlar gibi psikotik semptomları kontrol etmek için antipsikotikler ve ayrıca kendi ruh halini stabilize edici özelliklere sahip daha yeni “atipik” antipsikotikler
- Antidepresanlar (manik dönemi tetikleyebildikleri için daha az reçete edilir)
Daha ciddi vakalarda, mani veya şiddetli depresyonun hafifletilmesine yardımcı olmak için elektrokonvülsif terapi (ECT) kullanılabilir.